A Seattle Couple Turns Their Top Floor into a Cozy Nursery and Master Suite

With space at a premium, a Wallingford couple utilizes every inch of their cozy third story
| FROM THE PRINT EDITION |
 
 
NAP TIME: Formerly a dark, cramped office, this room at the top of the stairs now functions as a bright, playful nursery for the homeowners’ young son

This article appears in print in the March 2019 issue. Click here to subscribe.

Julia Li and her husband, Erik Lewis, had a wish list a mile long when it came to renovations on their 1912 Wallingford Craftsman. From the moment the couple moved in five years ago, reworking the top-floor master suite to better accommodate the steeply pitched roof angles and future children topped the list.

The bathroom makeover includes a trough-like sink for two and shower in the space where a bathtub was previously located

Last year, they finally decided to tackle the project, enlisting the help of Portland-based interior design firm Casework (casework.it). Founder and creative director Casey Keasler, whose style Li had fallen in love with through a friend’s remodel, describes the original top floor as “pretty dark and drab”—clearly it had been an attic that a previous owner had repurposed as a bedroom (with a deep, useless closet), small bath and office. The space was in desperate need of a makeover. The couple wanted to maximize space and efficiency without adding square footage. “People always talk about form over function, but I’ve always been more for something functional than beautiful,” Li says. A trained architect currently working in marketing, she was clear in her requirements: room for their king-size bed, a double sink in the bathroom and a nursery so that their future children would be able to sleep nearby.

Custom storage includes built-in closets, bookshelves and a long bench, in oak and warm blue-green

Oak cabinets house a built-in twin bed, while drawers below act as steps to reach it 

To achieve these goals, Keasler and her team leaned into the roof angles, locating the walk-through space in the center of the room, where the ceiling is at its tallest point, and creating custom storage in the low-ceilinged, awkward spaces. The office became a nursery, and includes a built-in twin-bed nook with drawers that double as steps. The couple now has a 10-month-old son, Lihai, who will sleep in the bed after he’s outgrown his crib, Li says. Built-in oak closets and bookshelves were placed throughout the space, and a sort of dressing room was constructed directly outside the bathroom. Although the design team couldn’t quite fit two sinks into the bathroom, a compromise was reached with a huge trough-like sink with two faucets. And the couple’s king-size bed, though a tight fit, looks perfectly at home next to a window that catches the sunrise. 

The couple wanted room for their king-size bed

Li loves the final result: a cozy, supremely functional sleeping space for her little family. The wish list, though, keeps growing: She wants to tackle the unfinished basement next, then maybe the kitchen. But Li, who was born in Beijing and spent her early childhood in what she describes as “a shack without running water,” keeps it all in perspective: “Already, this is more than I ever could have imagined.”

Related Content

Homes on the Eastside for around $1.5 million

'Like us, so many people work from home these days, and by converting a garage that we didn’t really use except for storage into an office, we’ve really optimized our work-life balance'

Seattle professionals live the good life in their floating dream home on Lake Union

The first community tree house opens its doors to residents at South Lake Union's Sitka Apartments